Ruokakaupan kassajonossa takanasi jonottava mummo tuupertuu ja saa sydänkohtauksen, osaisitko sinä auttaa?
Pienestä pitäen ainakin minulle on opetettu, että silloin kun tulee hätä niin soitetaan yleiseen hätänumeroon 112.
...ja kaikki on hyvin? EI!

Esimerkiksi tilassa, jossa sairastunut/loukkaantunut ei saa happea, puhutaan jo minuuteista...kun aivot eivät saa happea vaurioita syntyy erittäin nopeasti.
Kysyn uudestaan, osaisitko sinä auttaa?

Tässä muutama viikko takaperin tuli viiden 15-vuotiaan kanssa käytyä läpi rastirataa.
Yhdellä rastilla oli lavastettuna tilanne alkoholin ja lääkkeiden sekakäytön seurauksesta. Maassa oli "lääkepurkkeja ja kossu-pullo", sekä melkein sammunut, maassa makaava ja "oksentava" uhri.
Kuinka moni osasi auttaa?...
Paikalle saapuessani ryhmäni pojat vain katselivat sivussa ja naureskelivat, kylkiasentoon kääntäminen ei oikein sujunut ja suoritus oli keskinkertainen, älyttiin kuitenkin soittaa 112.
Myöhemmin kuulin jopa, että jotkut olisivat potkineet "pultsaria" ja jokin ryhmä oli puoli vahingossa vierittänyt tämän mäkeä alas.
Okei, todellisessa tilanteessa kukaan ei toivottavasti olisi potkinut tai vierittänyt apua tarvitsevaa mäkeä alas, kuinka moni olisi edes pysähtynyt auttamaan?
Vaikkei ensihoitajan koulutusta löytyisikään voi silti yrittää auttaa, sillä sekin on parempi kuin auttamatta jättäminen.
Myönnän toki, ettei minua itseänikään kamalasti innosta mennä tienposkeen sammunutta känniläistä auttamaan, mutta turvallisen välimatkan päästä on silti hyvä tarkistaa onko kyseinen henkilö vielä elossa ja kilauttaa apua.
Sillä kuka tietää, voithan pelastaa ihmishengen!

Soittaessasi hätänumeroon saat lisäohjeita auttamiseen, mutta jollei kylkiasentoon kääntäminen ja puhallus-painelu elvytys ole vielä hallussa niin ei muuta kun kertaamaan!
Älä sulje silmiäsi ja jätä auttamatta, sillä se on meidän kaikkien velvollisuus. Ja luultavasti meistä jokainen toivoisi meitä autettavan silloin kun tarvitsemme apua!
Joten tähän loppuun vielä kaiken jälkeen; Osaisitko sinä auttaa?